Sağlık-Sen’in Artırdığı Döner Sermaye Oranına Bürokratik Engel
03 Nisan 2019, Çarşamba

Sağlık-Sen’in Artırdığı Döner Sermaye Oranına Bürokratik Engel

Sağlık-Sen açtığı dava ile, dağıtılabilir döner sermaye hesaplamasında Hazine Payının yüzde 15 yerine yüzde 1 olarak kesilmesini sağlayarak, çalışanlara dağıtılacak döner sermayenin artırılmasını sağladı. Bu karara uymak zorunda olan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, teşkilatına yazdığı yazıyla dağıtılabilir döner sermaye tutarının yüzde 39’u geçmemesi için tedbir alınmasını isteyerek, mahkeme kararını etkisiz hale getirmeye çalışmaktadır.

Döner Sermaye Yönetmeliği, hazine payının döner sermaye bütçesinden yüzde 15’e kadar Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek oranda kesileceğini belirtmektedir. Bakanlar Kurulu’nca Hazine Payı yüzde 1 olarak belirlenmiştir. Ancak, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Hazine Payı olarak yüzde 1 ödemesine karşın, yüzde 15 kesinti yaparak, dağıtılabilir döner sermayeyi azaltmaktadır.

Sağlık-Sen olarak, Hazine Payı’nın yüzde 15 olarak değil, hazineye aktarıldığı yüzde 1 oranında hesaplanması için dava açtık. Talebimizi görüşen, Danıştay 11. Dairesi, söz konusu yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurmuştur. Bu kapsamda Sağlık Tesisleri Dağıtılabilir Döner Sermaye hesaplamasında Hazine Hissesini yerine %1 olarak hesap edeceklerdir.

Ancak Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu taşraya yazdığı yazı ile bu karara uyulmasını ama dağıtılabilir tutarın %39’u geçmemesi için tedbir alınmasını vurgulamıştır. Danıştay Kararını yok sayan bu uygulama ile Bakanlığımızın da hedeflediği çalışanların alacakları döner sermayelerin iyileştirilmesi konusu engellenmektedir.

Kurumlara gönderilen paralar Global Bütçe artışı oranında her yıl artmasına karşın, dağıtılabilir döner sermaye SUT fiyatları odaklı olduğundan yaklaşık 10 yıldır artmamaktadır. Kurumların tahakkuk tahsilat oranları 10 yıl önce %80’lerde iken, bugünlerde 0’lere ulaşmıştır. Çalışanların eline geçen döner sermaye tutarları ise son yıllarda giderek azalmıştır. Bu konuda bir iyileştirme noktasında sendikamızın yoğun çabaları ile kazandığımız bu davanın da uygulanması engellenmeye çalışılmaktadır.

PAYLAŞ :