ŞUBEMİZDEN CUMHURBAŞKANIMIZA MEKTUP
22 Nisan 2020, Çarşamba

       Sayın Cumhurbaşkanım, iktidarınızda sağlıkta büyük atılımlar yaptınız, dev hizmetlerle olmaz denileni başardınız. Ülke olarak size müteşekkiriz. Devasa hastaneler, tıbbi cihazlar, hastanelerin birleştirilmesi ve daha birçok projeye imza attınız. Sağlık alanında yapılanların küçümsenemeyeceği herkesçe malumdur.               

      Sizinle hasbihal etmek istediğim bir konu var, son 10 yıldır çözümlenmeye çalışılan, her defasında çözümsüzlükle sonuçlanan performans meselesi. Tüm kesimlerin adaletsizlik ürettiğine dair hem fikir oldukları, her yıl aralık ayında hakkında düzenleme yapılan, her düzenlemede de maalesef daha kötüye giden bir yönetmelik performans yönetmeliği. İlk çıktığı yıllarda "az çalışana az ücret, çok çalışana çok ücret" kurgusu üzerinden iyi gidiyordu.               

       Ancak zamanla kurgulanan tam tersine döndü, yönetmeliğin "az çalışana çok ücret, çok çalışana az ücret" sağlaması, çalışma barışının tamamen bozulmasına sebep oldu. Bu hususta beklentiler yeniden adaletin ve çalışma barışının sağlanması yönündeydi.               

     Gelinen süreçte sağlık çalışanlarının koronavirüsle mücadelesinde, onlar için bir şey yapmak gerekiyordu. Zamanın kısıtlı oluşu akla ilk  performansın % 100 tavandan dağıtılmasını getirdi. Herhangi bir düzenlemeye gerek kalmadan yapılan bu jest ilk bakışta bir kazanım gibi algılandı, ancak iş hesaba geçince böyle olmadığı, branşlar arasındaki katsayı farklılığından ve eğitim durumlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı performans alanlar arasındaki mevcut farkın daha fazla açılmış olduğu anlaşıldı ve bu durum büyük bir haksızlığa sebebiyet verdi. Kimisinin 1 kimisinin  100 alması çalışma barışını ortadan kaldırdı.               

     Sağlıkçılar bu zor süreçte devletimizin virüs ile verdiği savaşta, virüsle savaşanlar olarak ses çıkarmanın doğru olmadığını düşünseler de, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere bizler, taşradaki idareciler (başhekimlerimiz) hepimiz mevcut durumdan vicdan azabı duymaktayız.               

     Bir de Sağlık Bakanlığında çalışan, 4D statüsünde olanlar ve Genel İdari Hizmetleri ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında olanlar, ekibin bir parçası olarak sahada etkin çalışmalarına rağmen, hak ettikleri karşılığı alamamaktadırlar. Külfete ortak, nimetten ise yoksundurlar.               

     Maaş mutemetlerinin istatistikleri gözden geçirilirse olayın ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.               

     Bu konu zatıaliniz tarafından incelendiğinde, haksızlığa müsamaha etmeyeceğinizden ve sorumluları hakkında gerekeni yapacağınızdan zerre şüphem yoktur.               

     Dünyadaki mazlumların ve mağdurların yardımına koşan Liderime saygı ve selamlarımla. 

                                                                                                                                                             İsmail YILMAZ

Sağlık Sen Rize Şube Başkanı

PAYLAŞ :