HESABİ BİLMEYEN KASABIN ELİNE MASAT KALIR.
02 Temmuz 2020, Perşembe

Döner Sermaye Bitti!!!

            Herkesin kulağını tıkadığı, bakanlığın bir kazanım diye lanse ettiği, uygulamasında sağlık çalışanlarının isyan ettiği tavan ödemelerinin sona ermesi ile yeni bir döneme girildi.

            Yeni dönem geliyorum deyip anında gelmedi, her şeyin kestirilebileceği bir süreçte, bakanlığın herhangi bir tedbiri almadığı, haykırmamıza rağmen önlem alınmayan, faturasının sağlık çalışanlarına kesildiği bir sonu yaşamaktayız.

            Bugüne kadar sessiz kalınması kabul edilemez olduğu gibi, bugünden sonrası için sessiz mi kalınacak veya ne gibi önlem alınacağı bilinmemektedir. Temmuz ayının ek ödemesi olmayacağı, Ağustos ayında telafisi olacak mı? Eylül ayı ne olacak?, bunları konuşmazsak, önlemini almazsak, laftan öteye geçmeyeceği taleplerin karşılanmasındaki hayal kırıklıkları aylarca devam eder ve zamana rağmen aynı şeyleri konuşur oluruz.

            Döner sermayede hükümetin öngörüsü nedir? Ne yapılacak? Bu işin aması kalmamıştır. Sağlık hizmetleri fatura tahakkuksuz yürütülemeyeceği, işin satın alma boyutu ile sağlık hizmetlerinin devamı yanında, personel maaşlarında aylık hak edişin %50 sini öngören performans ödemelerinin karşılanamayacak olması, sağlık çalışanlarının maaşlarının yarı yarıya düşeceği, ciddi huzursuzluklara sebebiyet vereceği aşikardır.

            Fatura tahakkuklarında kesilen faturanın sabitlerin ancak yarısını karşıladığı, nöbet ücretlerinin dahi ödenemiyor olacağı öngörülecek bir durum değildir.

            Hesap ortadadır, hesabi bilmeyen kasabın elinde masat kalmıştır.   

 

            Sağlık çalışanları ne dese haklıdırlar, Pandemide evde kal sloganı ile kurum ve kuruluşlar evlerine kapandılar, çalışmadan maaş artı ek ders, ikramiye aldılar. Sağlık çalışanları önceki aylardaki hak edişlerini dahi alamadılar. Tulumların içerisinde, maske ve gözlükleriyle göle düşmüş gibi terler içinde kaldılar. Hak edişleri bu olmamalıydı, tavandan dağıtılabilecek bütçe en az 10 ay süreyle genel bütçeden dağıtılmaya, dağıtımda adalet sağlanmalıydı.

            Covit 19 ne zaman son bulacak kimse bir tarih veremiyor, ikinci dalga olabilir korkuları yaşadığımız bu günlerde ne haliniz varsa görün denilmemeliydi.

            Sağlık çalışanları kaderlerine terk edilmemelidir.

 

            Sağlık bakanımız bürokrasisine bu işi bırakmamalı, bizzat kendisi bu işle ilgilenmelidir.

 

PAYLAŞ :