Sağlık-Sen ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Ulusal Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri Kongresi" bugün başladı. Kongrede konuşan Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, “Sağlık kutsal bir meslek; hekim, hemşire, paramedik, ATT özveriyle ve fedakârca hizmet ediyor. Bunu olağanüstü her durumda görüyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri masada oturan değil, sahada bilfiil çalışan meslek grubudur” dedi.
Sağlık-Sen ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ve 2 gün sürecek Ulusal Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri Kongresi’nin açılış programı gerçekleştirildi. Eş zamanlı 6 oturumun düzenleneceği kongrede, çalıştaylar da yapılacak. Kongrede aynı zamanda, alanında uzman isimler tarafından teorik ve uygulamalı kurslar verilecek.
Kongreye, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Genel Başkan Yardımcıları İdris Baykan ve Mustafa Irgatoğlu ile akademisyenler, uzman isimler, doktorlar ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Doğan: Çalışanlarımızın Gelişimine Destek Olmak İstiyoruz
Programda konuşan Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, sendikaların eğitim konularına ayrı bir önem ayrı bir değer vermesi gerektiğini belirterek, sendikaların kongre, sempozyum, çalıştay gibi programlara da el atması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Sosyal sendikacılık, akademik sendikacılık ve vizyoner sendikacılık anlayışıyla yola çıktıklarını anlatan Doğan, “Çalışanlarımızın özlük haklarını iyiye taşımak önemli, ama eğitimlerine de katkı sunmak ve onların gelişimine destek olmak istiyoruz” diye konuştu.
Aldıkları karar gereği Ankara ve İstanbul’a vaka getiren 112 çalışanlarının hangi sendikaya üye olduğuna bakmaksızın Sağlık-Sen Otellerinden ücretsiz yararlandığını belirten Doğan, bu uygulamanın dünyada benzeri olmadığını söyledi. Doğan, bu uygulamanın Türkiye geneline yayılmasını amaçladıklarını da dile getirdi.
“Sağlık ve Sosyal Hizmet Profesyonelleri Özveriyle ve Fedakarca Hizmet Veriyor”
Sağlığın kutsal bir meslek olduğunu ifade eden Doğan, “Hekim, hemşire, ATT, paramedik özveriyle ve fedakarca hizmet veriyor. Bunu olağanüstü her durumda görüyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri masada oturan değil, sahada bilfiil çalışan meslek grubudur” ifadelerini kullandı.
“Paramedik” kelimesini özellikle kullandıklarını da belirten Doğan, “Önümüzdeki günlerde 'Paramedik' lafzının yasalarla benimsenmesini talep edeceğiz" diye konuştu.
“Bir An Önce Ambulansların Değişmesi Gerekiyor”
112 çalışanlarının koşulları ile ilgili saha araştırması yaptıklarını hatırlatan Doğan, 112 çalışanlarının, ambulansların teknik sorunlarıyla sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Doğan, “Ambulanslar eski, kalite standartlarına uygun değil, tamire giden araç geri gelmiyor. Bu durum da sahada sıkıntılar yaşanıyor ve sistem aksıyor. Buradan Sağlık Bakanlığı'na seslenmek istiyorum. Sahada ambulanslar artık kullanılmaz hale geliyor. Araçlarda yüksek kilometreler oluşuyor. Bir an önce ambulansların değişmesi gerekiyor. Daha güzel, daha verimli hizmet verilmesi için bu çalışmanın bir an önce yapılması gerekiyor" dedi.
“Çalışanlarımızın Sorunlarını Görmezden Gelemeyiz”
Son 20 yılda sağlıkta büyük ivme kazanıldığını kaydeden Doğan, “Devletimiz kaliteli bir sağlık hizmeti veriyor. Zirvede bir hizmet sunuyoruz. Bu hizmeti veren sağlık profesyonellerimizin sorunlarını görmezden gelemeyiz. Onların da dertleri var, onların da sıkıntıları var. Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın bu arkadaşlarımızın dertlerini görmesini ve çözmesini istiyoruz” diye konuştu.
Toplu sözleşme sürecine hazırlandıklarını vurgulayan Doğan, 39’a yakın meslek grubunda yaşanan sorunları toplu sözleşme masasına getireceklerini söyledi. Doğan, “Sorunları çözümü için masada çaba göstereceğiz. Sağlık-Sen’in kazanımları ve çalışmaları ortada. Bunların yeterli olmadığını biliyoruz. Daha iyi olsun diye gayretle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
SASAM Hekim Koordinatörü Prof. Dr. Benli: Her Branştaki Çalışan Sağlık Ekibinin En Önemli Parçası
Programın açılış konuşmasını yapan Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Hekim Koordinatörü Prof. Dr. Ali Ramazan Benli ise sahanın sorunlarını çalıştaylarla ortaya koyarken bir yandan da sorunların çözümü için mücadele ettiklerini söyledi. Benli, “Sahada çalışan arkadaşlarımızın akademik gelişimlerine de katkı sunmayı amaçlıyoruz. Sağlık bir ekip işidir, hekim, hemşire, ebe, teknisyen, ATT hepsi ekibin en önemli parçası. Ekip olduğumuzu unutmadan yola devam etmeliyiz. Bu nedenle hizmet kalitesini artırmanın yanı sıra akademik gelişime de katkı sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Benli, katılımcılara kongre içeriği hakkında bilgi verdi.
Kongre, açılış konuşmalarının ardından “Gazze’de Acil Sağlık Hizmetleri: Kriz, Müdahale ve Politika” konulu oturumla devam etti.
Ardından uzman isimler çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirdi.
Kongrenin 2’inci gününde, teorik ve pratik kurslar ile çalıştaylar yer alacak.